korisne informacije

Lektori preporučuju

Image

Anita Peti-Stantić

Čitanjem do (spo)razumijevanja

Od čitateljske pismenosti do čitateljske sposobnosti

Image

Nataša Pavlović i Mateusz-Milan Stanojević
FF Press, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2020.

Znanstvena istraživanja jezika i prevođenja

Knjiga je objavljena u otvorenom pristupu, a dostupna je na ovoj poveznici:
https://openbooks.ffzg.unizg.hr/index.php/FFpress/catalog/view/102/172/7821-1

Riječ je o priručniku namijenjenom mladim istraživačima na razini diplomskog i doktorskog studija u kojem autori daju pregled koraka pri izrazi znanstvenih istraživanja u području jezika i prevođenja. Predstavljaju se glavni pristupi u empirijskim istraživanjima jezika i prevođenja. Knjiga je vrlo pregledna i podijeljena je u kraća poglavlja koja čitatelja vode kroz sve aspekte i korake znanstvenih istraživanja, od početnih ideja preko metodologije do pisanja znanstvenih radova i izlaganja. Opisan je i postupak recenzije, a posebno se ističu i pitanja etike u znanosti, ne samo u zasebnom pogavlju, nego i kroz cijeli priručnik.

Image

Tiflološki muzej, Zagreb, 2019

Učiti jezik je lako, u muzeju saznaj kako

Ova e-publikacija primjer je tzv. društveno-korisnog učenja i pokazuje kako je moguće učiti hrvatski jezik u muzejskom okruženju. Nastala je kao suradnja Tiflološkog muzeja u Zagrebu i Croaticuma – centra za hrvatski kao drugi i strani jezik.

http://www.tifloloskimuzej.hr/files/file/publikacije/uciti-jezik-je-lako.pdf

Image

Nataša Pavlović
Leykam international d.o.o., Zagreb, 2015.

Uvod u teorije prevođenja,

Ova knjiga daje pregled glavnih suvremenih pristupa prevođenju i znanosti o prevođenju. Namijenjena je nastavnicima i studentima koji se bave prevođenjem, kao i profesionalnim prevoditeljima, no zbog svoje bi pristupačnosti svakako bila zanimljiva i bilo kojem čitatelju kojega će navesti da počne drukčije razmišljati o stranim tekstovima koje čita u hrvatskom prijevodu.

logo hdsl bijeli

Sva prava pridržana © 2024 HDSL

Izrada stranice SIBOSWEB

HDSL